article cover image
PPC blueLumea noastrăMobilitate electrică, la malul mării

Mobilitate electrică, la malul mării

Pentru călătoriile din sezonul cald, trecem în revistă infrastructura de încărcare pusă la dispoziție de PPC blue pe litoralul românesc și în drum spre mare, pornind din București, astfel încât să te poți bucura de experiența la volanul mașinii electrice fără grija autonomiei.

Te gândești deja la sfârșiturile de săptămână pe care le vei petrece în această vară la malul mării alături de prieteni și ai vrea să afli ce oferă PPC blue în materie de puncte de încărcare pe drumul spre litoral, dar și odată ajuns la destinație? Informează-te și fii pregătit să conduci electric spre Constanța! 

Tranziția spre mobilitatea electrică este în plină desfășurare în întreaga lume, iar România nu face excepție. În ultimii ani, piața autohtonă a automobilelor electrice a fost în continuă creștere, iar în 2023 această creștere a atins un procent de 25,9%, după cum informează Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), și se preconizează că fenomenul va continua în același ritm susținut, autoturismele electrice reprezentând 83% din totalul înmatriculărilor. Așadar autoturismele echipate cu motoare diesel continuă să piardă teren, o dovedește și creșterea importantă a autoturismelor 100% electrice (+31,9% în 2023) şi a celor plug-in hybrid (+45,2% în 2023) din totalul autoturismelor electrificate. Iar orientarea către transportul electric impune dezvoltarea infrastructurii de încărcare, astfel încât confortul personal să nu fie afectat.

În ultima vreme, s-au făcut pași vizibili la acest capitol și în România, numărul stațiilor de reîncărcare a mașinilor electrice a crescut constant și va continua să crească în viitorul apropiat. Dacă în urmă cu câțiva ani, ruta București - Constanța încă mai putea ridica probleme pentru conducătorii de vehicule electrice, astăzi lucrurile s-au schimbat. PPC blue (DEI blue), divizia de mobilitate a Grupului PPC, se implică activ în crearea și diversificarea infrastructurii de profil, astfel încât multe dintre drumurile din țară să poată fi parcurse fără mari dificultăți și atunci când optezi pentru transportul electric.

Itinerar estival: București - Constanța, la volanul mașinii electrice

Pornind din București spre principalul oraș din Dobrogea, ai în față un traseu de aproximativ două ore, însumând 224 de kilometri, ceea ce înseamnă o autonomie pe care autoturismele electrice o oferă (și cele mai multe o depășesc!) cu o singură încărcare. Ar fi de ajuns, așadar, să te asiguri că mașina ta electrică este complet reîncărcată la plecare pentru a ajunge fără nicio grijă la destinație. Dacă, totuși, nu ai putut încărca vehiculul înainte de a porni la drum, trebuie să știi că pe traseu vei regăsi mai multe puncte de încărcare. Îți punem la dispoziție câteva instrumente pentru a vedea și chiar a rezerva punctul de încărcare dorit, precum harta stațiilor de încărcare, respectiv aplicația PPC blue.

Printre stațiile de încărcare PPC blue pe care le poți întâlni pe traseul tău de la București spre mare, se numără următoarele:

  • Stația de încărcare de pe DN3A, drumul care leagă Lehliu Gară de Fetești, la kilometrul 111-113, în localitatea Drajna Nouă; 
  • Stația de încărcare cu putere de 75 kW, aflată la kilometrul 57 pe Șoseaua București - Buzău, în incinta Petrom Urziceni;
  • Stația de încărcare cu o putere de 60 kW, aflată pe Șoseaua Nordului 6, în Slobozia.

Soluții de reîncărcare electrică pe litoralul românesc 

Odată ajuns la destinație, în Constanța, îți vei putea reîncărca mașina electrică la una dintre cele opt stații PPC blue disponibile în oraș, amplasate pe strada Marinei (Portul Turistic Tomis), pe strada Nicolae Iorga 85, pe strada Rândunelelor 96, pe șoseaua Mangaliei 181, pe strada Unirii 35, pe bulevardul Mamaia și la cele două stații de pe strada Academiei 3. Pentru a nu pierde nicio clipă de vacanță așteptând ca o stație să se elibereze, nu uita să verifici disponibilitatea pe harta de aici sau în aplicația PPC blue, unde vei afla și informații referitoare la poziționare și planul tarifar, dar și la puterea și tipul cablului de încărcare. Cu cât autonomia mașinii tale electrice va fi mai rapid asigurată, cu atât mai mult timp îți va rămâne pentru relaxare și distracție pe plajă, alături de familie și de prieteni! Știm că timpul tău este prețios și te invităm să profiți de avantajele tehnologiei de fiecare dată când vrei să reîncarci.

Primele noastre stații de reîncărcare au fost instalate în Constanța încă de la începutul anului 2021, printr-un parteneriat realizat cu autoritățile locale. Încă de atunci, stațiile disponibile în orașul de la malul mării sunt disponibile în două versiuni – cea cu o putere de încărcare de 22 kW și cea cu putere de încărcare de 50-70 kW. Astfel încărcarea a până la 80% din nivelul bateriei durează, în curent continuu, aproximativ 25 de minute, în funcție de modelul și specificațiile mașinii. În prezent, punctele de încărcare PPC blue care deservesc Dobrogea și litoralul sunt cele din Constanța, însă în viitor vor fi deschise noi stații care să asigure o mai mare libertate de mișcare posesorilor de autovehicule electrice.