article cover image
PPC blueÎncărcareGhid despre mașinile electrice

Ghid despre mașinile electrice

Descoperă avantajele de a conduce o mașină electrică și fă pasul spre e-mobilitate.

Avantajele conducerii unei mașini electrice în România sunt atât financiare, cât și practice.

Avantaje financiare. Guvernul României oferă o subvenție generoasă, prin programul Rabla Plus, celor care vor să își cumpere o mașină 100% electrică, cu emisii poluante zero, și să intre astfel în grupul conducătorilor auto care contribuie la creșterea calității aerului.

Avantaje practice. Mașinile electrice sunt silențioase și se adaptează perfect la mediul urban, dat fiind că bateria se încarcă la frânare, iar traficul din orașe dă șoferilor chiar prea multe ocazii de încetinire. Pe măsură ce infrastructura stațiilor de încărcare a mașinilor electrice se va dezvolta, posesorii de autovehicule electrice vor avea o libertate de mișcare tot mai mare, care le va permite să străbată țara fără griji.

Vânzările de mașini electrice iau amploare în întreaga lume. Până acum câțiva ani, acestea erau considerate un produs de nișă, însă acum aproape toți producătorii lansează modele noi de vehicule electrice cu o autonomie tot mai mare în kilometri. Numărul mașinilor electrice utilizate în întreaga lume a depășit 20 de milioane încă din 2022, după cum anunța Agenția Internațională pentru Energie. Deși acest număr reprezintă încă un procent mic din numărul total de vehicule aflate pe șoselele lumii, achiziția de vehicule electrice câștigă tot mai mult teren.

Zonele din lume cu cea mai mare pondere a mașinilor electrice sunt China, Europa și America de Nord, unde fără îndoială piața va continua să crească într-un ritm rapid.

Tipuri de vehicule electrice și hibride

 • Vehiculele complet electrice, BEV-uri sau vehicule electrice pe baterii, au un sistem electrochimic de stocare (o baterie), fiind singurul sistem de stocare a energiei la bord. Unul sau mai multe motoare electrice generează energie mecanică, iar energia de frânare se recuperează. Acestea sunt încărcabile din rețeaua electrică.
 • Vehiculele hibride care pot fi încărcate, PHEV sau Plug-in Electric Vehicles, au atât un sistem de stocare cu baterii, care poate fi încărcat și de la rețea, cât și un motor convențional pe benzină (cu rezervor de combustibil). Motorul cu combustie și motorul electric oferă energie mecanică, iar energia de frânare se recuperează.
 • Vehicule hibride convenționale, numite și Full Hybrid, care au atât un sistem de stocare cu baterii ce nu poate fi încărcat de la rețea, cât și un motor convențional pe benzină (cu rezervor de combustibil). Motorul cu combustie și motorul electric asigură o putere mecanică, iar energia de frânare se recuperează.

Avantajele mașinilor electrice

 • Sunt prietenoase cu mediul înconjurător
 • Sunt mai eficiente decât vehiculele convenționale
 • Au o autonomie adecvată pentru deplasările zilnice obișnuite
 • Aduc beneficii sistemului electric
 • Gama de modele crește constant
 • Devin din ce în ce mai accesibile pe măsură ce prețul lor scade
 • Sunt distractive și interesante

Aspecte care contează în alegerea vehiculului electric

 • Capacitatea bateriei corespunde echivalentului capacității rezervorului unei mașini cu motor cu combustie și este indicată în kWh.
 • Autonomia depinde, bineînțeles, de capacitatea bateriei. Autonomia variază, de asemenea, în funcție de diverși factori, printre care: stilul personal de condus, condițiile de drum, temperatura exterioară, încălzire și preîncălzire.
 • Puterea maximă a încărcătorului de la bord este determinată de tensiune, care poate fi de 230 V (monofazată) sau de 400 V (trifazată), și de curentul de încărcare (10 A, 16 A, 24 A, 32 A etc.) și variază de la 2,3 kW (încărcare lentă prin intermediul unui cablu cu o priză internă) la 50 kW (încărcare rapidă în curent continuu). Aceasta determină cât de repede se poate încărca bateria.
 • Cablul de încărcare al vehiculului: fiecare vehicul este compatibil cu unul sau două tipuri de cabluri de încărcare, livrate atunci când mașina este cumpărată sau închiriată. Acestea pot fi utilizate la stațiile de încărcare publice sau la domiciliu.

Ce presupune întreținerea mașinii electrice

În general, întreținerea unui automobil electric costă mai puțin decât pentru o mașină convențională cu combustie internă. Motoarele electrice au mult mai puține părți în mișcare supuse uzurii (cum ar fi ambreiajul) și nu au fluide consumabile, spre deosebire de vehiculele convenționale. În consecință, acestea sunt mai ieftin și mai ușor de întreținut. Uzura plăcuțelor de frână este de asemenea redusă, datorită utilizării sistemelor de recuperare a energiei în timpul frânării. În plus, durata de viață a bateriei este comparabilă cu cea a mașinii și, prin urmare, nu e supusă întreținerii. Așa cum probabil știi, întreținerea autovehiculelor electrice poate fi efectuată de mecanici autorizați de producătorul auto.

Când vine vorba de traseul de la domiciliu la serviciu sau de la domiciliu la școală, de ieșirea cu prietenii sau chiar de livrările de bunuri, distanțele parcurse în majoritatea țărilor variază în medie între 40 și 60 km pe zi. În orice caz, 95% dintre călătoriile cu mașina nu depășesc 200 km. Indiferent de traseu, cu o mașină electrică nu există nicio diferență: aceste distanțe pot fi acoperite cu ușurință de automobilele electrice aflate în prezent pe piață. Așadar, autonomia medie a autovehiculelor electrice este suficientă pentru a acoperi 95% din călătoriile de zi cu zi.

Mașinile electrice, prietenoase cu mediul înconjurător

Astăzi, automobilele electrice au deja o performanță de mediu mai bună decât toate alternativele de pe piață, deoarece acestea dispun de singura tehnologie care permite eliminarea totală a oxidului de azot (NOx) local și a particulelor fine (PM). În plus, trecerea la un sistem de transport electrificat și fără emisii de CO2 este un deziderat al lumii contemporane.

Folosirea vehiculelor electrice în detrimentul celor clasice îmbunătățește calitatea aerului – este o certitudine. Acest lucru face posibilă, în special în orașele mari, reducerea impactului direct asupra sănătății populației, ceea ce duce la scăderea costurilor medicale și de asistență medicală.

În sfârșit, nu trebuie să uităm un alt tip de poluare: zgomotul traficului și emisiilor de motor pe care trebuie să-l suportăm în fiecare zi în orașe. Mașinile electrice sunt silențioase, iar utilizarea acestora permite o îmbunătățire semnificativă a calității vieții. Adio poluare fonică!

Eficiență energetică sporită

Datorită sistemelor inteligente de încărcare, atunci când o mașină electrică nu se încarcă, aceasta poate să returneze energia electrică stocată în bateria sa pentru a servi rețeaua sau să se încarce atunci când prețurile la electricitate sunt mai mici. Aceste servicii de flexibilitate, în țările în care există deja un sistem de reglementare care să permită aceste tehnologii, generează beneficii economice nu numai pentru operatorul de rețea, dar și pentru consumatorii finali ale căror autovehicule electrice pot fi încărcate atunci când prețurile sunt mai mici și pot furniza energie înapoi în rețea atunci când prețurile sunt mai mari. Alege mobilitatea electrică pentru a avea un stil de viață bazat pe eficiență energetică!